FAQ's

voor eigenaren

Vloerverwarming naderhand monteren bij renovatie

Renoveren - kan ik vloerverwarming toepassen bij renovatie?

Vanzelfsprekend! Zo werd bijvoorbeeld het Viega systeem Fonterra Reno speciaal ontwikkeld voor de renovatie. Op basis van de geringe benodigde opbouwhoogte is het vaak niet eens nodig om de bestaande vloer de verwijderen. Als deze ondergrond voldoende vlak en stevig is, zoals betegeling en afwerkvloer, kan Fonterra Reno direct daarop worden aangebracht en vervolgens afgewerkt. Ook kan gebruik gemaakt worden van de bestaande radiatoraansluitingen, waarbij het Fonterra compactregelstation voor kleine ruimten kan worden gekoppeld aan een vloerverwarming. Hieraan kunnen in totaal 4 warmtegroepen voor wandverwarming of vloerverwarming worden aangesloten.

Vloerverwarming bij renovatie

Is mijn vloeropbouw toereikend voor het toepassen van vloerverwarming?

De geringste opbouwhoogte van het Fonterra Reno systeem bedraagt slechts 21 mm. Daarmee kan het systeem bij een “bescheiden” renovatie direct op de bestaande tegel- of vlakke cement afwerkvloer worden aangebracht, zonder dat gelet hoeft te worden op de opbouwhoogte. In de meeste gevallen is er zelfs nog ruimte over voor een extra isolatielaag van 6 mm. Bij een beperkt vloeroppervlak, kan ook gebruik gemaakt worden van het wandoppervlak.

Kan vloerverwarming alleen maar in vloeren worden gelegd?

Ja en nee. Het principe waarop vloerverwarming is gebaseerd, kan evengoed worden toegepast voor de verwarming van wanden en plafonds. Alleen wordt dit dan wandverwarming en plafondkoeling/oppervlakteverwarming genoemd en wordt er niet meer gesproken over vloerverwarming.

Kan wandverwarming ook worden toegepast in bestaande bouw?

Ja. Het aanvullend toepassen van wandverwarming in bestaande bouw, met veelal weinig beschikbaar vloeroppervlak, is zelfs aan te bevelen. Met Viega Fonterra Side 12 beschikt de vakman voor nieuwbouw en renovatie over een eenvoudig en snel te monteren systeem.

Moeten bij wandverwarming de muren worden geïsoleerd?

Dat hoeft niet persé, maar het zou wel beter zijn. Dit, omdat een isolatie een positief invloed heeft op de werking van een wandverwarming. In elk geval moet er rekening gehouden worden met het dauwpunt, om condensatie in de wand te voorkomen. Houdt daarom rekening dat gebruik gemaakt moet worden van dampdoorlatend isolatiemateriaal, zoals houtvezelplaten of geschikte damp- en vochtwerende producten.

Moet er een bepaalde warmtebron worden ingezet?

In principe kan vloerverwarming worden gecombineerd met alle verwarmingstypen. Zo kan er worden gecombineerd met een moderne, hoog rendementketel of met duurzame energiebronnen. Bijvoorbeeld kan een warmtekracht pomp de perfecte energiebron zijn voor een lage temperatuursystemen, zoals vloerverwarming.

Hebt u nog interessante tips?

Stuur uw persoonlijke tip naar ons. Bij de volgende update van deze site, kunnen wij in de FAQ's nadere aandacht besteden aan de tip en het antwoord daarop.

Tips voor de FAQ

faq